Lekker tekenen
in het trappenhuis
Soms leidt een eenvoudig idee tot een groots resultaat. Zo zijn de kinderen aan de Rijnweide in Vleuten dolblij met de nieuwe schoolborden in het trappenhuis. En de huurders vinden het fijn dat er niet meer op de muren en vloer wordt getekend.
"Bij slecht weer kunnen de kinderen er nu heerlijk spelen"
Wie het trappenhuis van de flat aan de Rijnweide in Vleuten bezoekt, heeft grote kans om vrolijke kinderstemmen te horen. Op het plateau tussen de eerste en tweede verdieping is een fijne speelplek gemaakt. Het was een idee van wijkbeheerder Relius en woonconsulent Tanja van GroenWest. “Een tijdje geleden waren we op bezoek bij een bewoner van de flat”, vertelt Tanja. “Op de muren en de vloeren in het trappenhuis zagen we allerlei kindertekeningen. Die waren gemaakt met waskrijt en dus lastig te verwijderen. Bekladde muren en vloeren is natuurlijk niet wat we willen, maar ik snapte het wel. Er wonen steeds meer kinderen in de flat en er zijn niet veel plekken in het complex om samen te kunnen spelen als het buiten slecht weer is.” Schoolbord met krijtjes Tanja en Relius wilden graag iets voor de kinderen doen. Wat als we nou eens schoolborden ophangen, vroegen ze zich af. Het plateau was groot genoeg voor een fijne speelplek, zonder dat de kinderen andere bewoners hinderden. Relius regelde dat er twee grote schoolborden van drie meter lang op kinderhoogte werden opgehangen. “De kinderen waren er heel blij mee”, vertelt Tanja. “Ze konden naar hartenlust tekenen zonder dat volwassenen boos werden dat ze de muren bekladden. ‘Willen jullie zorgen dat het hier netjes blijft?’, vroeg ik hen. ‘Leggen jullie de krijtjes na het tekenen terug in het bakje?’ Ze beloofden het, want ze voelden zich echt verantwoordelijk.”
Even een praatje maken Gert Jan van Veen, die in de bewonerscommissie van Rijnweide zit, is heel tevreden over het plan van Relius en Tanja. Ook hij had de muurtekeningen gezien en kreeg precies hetzelfde idee. “Toen ik Tanja hierover belde, waren de schoolborden net besteld. Er is een mooie speelplek ontstaan. Wijkbeheerder Relius zette er ook nog een tafelvoetbalspel neer en legde een kleed op de vloer. Een bewoner regelde een tipi. Bij slecht weer kunnen de kinderen daar nu heerlijk spelen. Ze houden zich trouwens goed aan de regels, het blijft er netjes. Natuurlijk hoor je ze weleens, maar kinderen zijn kinderen.” Er zit nog een voordeel aan de nieuwe speelplek. Bewoners komen zo makkelijk met elkaar in contact. Gert Jan: “Normaal gesproken loopt iedereen meteen door in dat trappenhuis. Nu blijven ze vaak even staan om een praatje te maken. Dan zeggen ze bijvoorbeeld: ‘Mooi getekend, hoor!’ Dat zorgt voor gezelligheid én voor meer begrip naar de kinderen toe.”
"Ook een goed idee? Bespreek het met de wijkbeheerder"
Picknicktafel Het was een eenvoudig plan met een groots resultaat, zegt Tanja. “Soms is er maar weinig nodig om de leefbaarheid te verbeteren. Zoiets smaakt naar meer. We gaan nu na of er meer complexen zijn waar we een schoolbord kunnen ophangen.” Ze juicht het toe als huurders met ideeën komen die tot succesvolle acties leiden. Zo vroeg huurster Emine Goktekin uit De Meern via het Initiatievenfonds een picknicktafel aan voor het grasveld bij haar wooncomplex. Bij mooi weer werd het een echte ontmoetingsplek voor alle buren. En Bas van Sonsbeek schilderde de groezelige bergingsgangen van zijn appartementencomplex egaal. Het was zijn eigen idee, GroenWest betaalde de verf. Tanja: “Bas was ergens niet blij mee en bood aan om dat zelf op te lossen. Dat stimuleren wij van harte!”
Fijn als u meedenkt Tanja roept huurders op om contact op te nemen bij een goed idee om het complex of de buurt beter en mooier te maken. “GroenWest denkt graag mee om de leefbaarheid te verbeteren. En we hebben er een budget voor.” Maar ook bij problemen hoort GroenWest het graag. “Mist u iets, ergert u zich? Dan doen we er alles aan om het om te draaien naar iets leuks of een oplossing. Bespreek het met een van de woonconsulenten. We vinden het alleen maar fijn als huurders betrokken zijn. We kunnen zelf wel iets bedenken, maar het is natuurlijk beter als een idee van de bewoners zelf komt.”