De rust voor veel bewoners van de Weteringstraat in Woerden keert bijna terug: het groot onderhoud aan hun woningen is in de laatste fase. Is uw straat binnenkort aan de beurt voor groot onderhoud? Uitvoerder Jordi de Jong van Smits Vastgoedzorg legt uit wat u te wachten staat.

Onderhoudsplannen GroenWest zorgt ervoor dat uw woning goed wordt onderhouden. Ieder jaar plannen we welke complexen of groep woningen we gaan aanpakken. Dat kan zijn voor planmatig onderhoud (de buitenkant) of groot onderhoud (de buitenkant en de binnenkant). Uiteraard krijgt u ruim op tijd te horen wat de planning is, wat we van u verwachten, wie binnen GroenWest de projectleider is en ontvangt u een bewonersboekje.

Zonnepanelen De afgelopen maanden was een deel van de Weteringstraat in Woerden aan de beurt voor groot onderhoud. Daarbij werden zowel de binnen- als de buitenkant van de woningen aangepakt, zegt uitvoerder Jordi de Jong van Smits Vastgoedzorg. “Een aantal huurders kreeg een nieuwe badkamer, keuken en/of toilet. We isoleerden van sommige woningen de daken, deden gevelherstel en -isolatie, en vervingen bij enkele bewoners de oude groepenkast. Bij het duurzamer maken van de woning konden bewoners – tegen een kleine huurverhoging – zelf kiezen wat ze aangepast wilden hebben. Enkele bewoners die van GroenWest een aanbieding hebben gehad, kozen bijvoorbeeld voor dubbelglas en zonnepanelen.”

Logeerwoning Jordi was vijf dagen per week aanwezig om de veiligheid en de kwaliteit te controleren. “Bewoners mochten zelf kiezen of ze tijdelijk naar een logeerwoning gingen of thuis wilden blijven. Als hun keuken en badkamer werden vervangen, gingen de mensen meestal een paar weken naar een logeerwoning. Wilde iemand thuis blijven, dan zorgden wij ervoor dat bewoners gewoon naar de wc konden.”

Verse lucht Het wordt vaak aangenamer in huis na groot onderhoud, vertelt Jordi. “Door isolatie blijft het ’s winters warm in de woning en is het zomers juist koeler in huis. Laat wel altijd de ventilatieroosters open. De lucht in huis moet ververst worden, dat is gezonder. Bovendien heb je dan minder snel schimmel in huis. Zet daarom ook altijd de mechanische ventilatie aan bij het douchen.” De werkzaamheden bij groot onderhoud kunnen soms best ingrijpend zijn, maar u krijgt er uiteraard iets moois voor terug.

Weetje

Vleermuizen, zwaluwstaarten of mussen zijn beschermd. Samen met Viridis, een ecologisch onderzoeksbureau voor natuur worden tijdig voorzorgmaatregelen aangebracht zodat de beschermde diersoorten niet worden verstoord. Hierdoor kan Smits Vastgoedzorg gewoon de werkzaamheden uitvoeren.

Geld besparen met zonnepanelen

Met zonnepanelen maakt u uw eigen stroom. Stroom die u niet zelf gebruikt, levert u terug aan het openbare net. Als u de zonnestroom gebruikt die u zelf opwekt, maakt u uw eigen stroomrekening lager. U krijgt een voorstel voor zes, acht of tien zonnepanelen. Dat hangt af van hoe groot uw dak is en of uw dak geschikt is. GroenWest betaalt de kosten voor de plaatsing en het onderhoud van de zonnepanelen. Bij acht zonnepanelen bespaart u aan elektriciteitskosten zo’n € 26,67 per maand. U betaalt dan € 13,33 servicekosten - GroenWest vraagt de helft van de te verwachten besparing. Dat levert u al snel € 160 per jaar op. Deze voorbeeld berekening is afhankelijk van de ligging en aantal zonnepanelen.

Was dit interessant? Deel het!