Het woont prettiger als je je buren kent. Daar weten ze aan het dr. Schaepmanplantsoen in Mijdrecht alles van. Bewoonster Hedy Jagtman: “Het is sociale controle op een goede manier.”

“Zelfs onze honden en katten kunnen goed met elkaar overweg”

“Als bewoners trekken we hier regelmatig met elkaar op. Dat gaat als vanzelf doordat onze woningen in een U-vorm staan”, vertelt Hedy Jagtman (65). Ze woont sinds zes jaar aan het dr. Schaepmanplantsoen in Mijdrecht in een complex van 26 woningen. “Zeker in de zomer zitten veel bewoners graag samen buiten. Elk jaar plannen we een barbecue waarvoor we geld bij elkaar leggen. Is het slecht weer, dan eten we binnen, in de gezamenlijke grote schuur. We delen ook de afvalcontainers, daardoor hebben we minder containers nodig. Met Pasen hing bij alle bewoners een zak paaseitjes aan de deur. Het was een verrassing van een echtpaar dat hier ook woont. Ze leerden elkaar kennen als buren, kregen een relatie en zijn inmiddels getrouwd. Op Koningsdag vorig jaar zetten we de tuinstoelen op anderhalve meter en gingen we op het gras zitten met koffie, thee en tompoezen. Gezellig bijpraten. Om ons heen speelden de honden en katten met elkaar, ook die kunnen goed met elkaar overweg!”

Oogje in het zeil Vroeger was het dr. Schaepman­plantsoen een complex voor 55-plussers, inmiddels wonen er ook wat jongeren. Hedy heeft met bijna iedereen goed contact. “Ik hoef niet elke dag met alle buren op te trekken, maar het is fijn dat je de anderen kent en weet dat je bij elkaar terechtkunt. We bemoeien ons niet intensief met elkaar, alleen als het nodig is. Zo heb ik een 93-jarige buurman die nog veel zelf kan. Maar hij is wel 93, dus houd ik een oogje in het zeil.” Lachend: “Dat noem ik sociale controle op een goede manier.”

Geduldig Een groot deel van de renovatie verliep prima, maar de laatste loodjes wogen het zwaarst, zegt Anton. “Zo zat het tegen met de nieuwe riolering. Die was nog van gietijzer en moest een nieuwe binnenlaag krijgen. Daardoor konden we vijf dagen niet douchen of de wc gebruiken. We kregen een chemisch toilet voor in huis en er was een leegstaande flat waar iedereen kon douchen. Op zich prima geregeld, maar mijn vrouw en ik vonden het toch niet zo fijn in verband met het coronavirus. We zijn een weekje op vakantie gegaan. Ook hebben we drie weken geen verwarming gehad. Gelukkig was het dit najaar niet zo koud en was het met de straalkachel wel warm te houden in huis.” "Ook onze complimenten aan de mannen van Smits Vastgoedzorg. Ze waren heel vriendelijk, klantgericht en geduldig. Niets dan lof voor alle bouwvakkers.”

image

Samen aan de slag

Dit soort mooie bewoners­initiatieven juichen wij van harte toe, zegt woonconsulent Maddy Bos. “Het is geweldig om te zien hoe betrokken huurders een verschil maken in een complex of straat. Iets wat klein en eenvoudig lijkt, kan veel effect hebben op hoe prettig je ergens woont. Zoals een praatje maken of even zwaaien als je elkaar tegenkomt. Ook betrekken we huurders graag bij het beheren van een prettige woonomgeving. Stel, de wijkbeheerder merkt op dat verschillende voortuinen in een straat onderhoud nodig hebben. We gaan dan met huurders hierover in gesprek. Op die manier wordt het echt een project van iedereen waarmee je met elkaar aan de slag gaat.”

Was dit interessant? Deel het!