Maak van uw tuin een groene oase

Wie een tuin heeft kan met mooi weer heerlijk genieten van het zonnetje. En met wat bloemen en planten wordt het helemaal een fijne plek.

“Heerlijk om in de tuin te werken”

“Als mensen hier langslopen, zeggen ze vaak: wat een leuke tuin hebben jullie! Dat vind ik zelf eerlijk gezegd ook.” Ans van Rooijen (79) woont bijna twee jaar met haar man in een appartement in Harmelen. “Toen we gingen verhuizen, zei ik: ik wil wél weer een huis met een tuin. Gelukkig kwamen we in een appartement op de begane grond terecht, met een voortuin van zo’n twintig vierkante meter. Het is een heerlijke plek met een beschut terras, zodat we als het even mooi weer is al buiten kunnen zitten.

Vaak nodigen we de buurvrouw ook uit. Er staat hier een prachtige sering. Laatst plantte ik Spaanse margrieten in wit en paars en een groene bodembedekker. Ik vind het heerlijk om de planten water te geven, te wieden en dode bloemetjes weg te halen. Dat maakt me heel ontspannen. Als mijn man me kwijt is, kan hij me vinden in de tuin!”

3 tips van wijkbeheerder Ilse Hemel:

  1. Geef bij warm weer de planten en bloemen in uw tuin extra water.
  2. Geen tuingereedschap? Neem contact op met de wijkbeheerder.
  3. Houd rekening met elkaar. Gaat u barbecueën? Geef het door aan de buren zodat ze de was kunnen binnenhalen en eventueel ramen kunnen sluiten.

Tuinieren is een makkie

Het is nu de beste tijd om lekker te tuinieren en uw tuin weer netjes te maken. Zo maakt u er een onderhoudsvriendelijke tuin van:

  • Zorg voor grote groepen planten van dezelfde soort. Dat is gemakkelijker te onderhouden dan ieder plantje afzonderlijk. Kies bijvoorbeeld voor vrouwen­­mantel (alchemilla), ooievaarsbek (geranium), hartlelie (hosta) of kattenkruid (nepeta).
  • Vaste planten komen ieder jaar terug. Handig, want dan hoeft u niet steeds iets nieuws te zaaien. Onderhoudsarme vaste planten zijn: skimmia, hortensia (hydrangea), hertshooi (hypericum) en de vlinderstruik (buddleja).
  • Bodembedekkers zijn lage planten die breeduit groeien. Zo bedekken ze een groot oppervlak en krijgt onkruid minder kans om te groeien. Dat scheelt wieden! Kies bijvoorbeeld maagden­palm (vinca minor) of kruipende vlambloem (phlox subulata).

‘Bent u nieuwsgierig naar het beleid van GroenWest over de tuin? Klik hier om er alles over te lezen.’

Was dit interessant? Deel het!