“Mijn kookavondjes zijn populair”

Zijn favoriete plek in huis? De keuken. Daar kookt Jaap Burggraaf (36) de sterren van de hemel voor zijn vrienden. ‘Aan pakjes of zakjes doe ik niet, ik bereid alles van verse producten.’

Ik zoek graag uitgebreid naar lekkere gerechten in mijn kookboeken

“Mijn Marokkaanse buren brengen vaak wat lekkers”

‘Toen ik negen jaar geleden besloot om op mezelf te gaan wonen, viel deze eengezinswoning op WoningNet me op. Hij staat in een groene buurt, dat vind ik belangrijk. Als boerenzoon afkomstig uit een dorp naast Woerden, houd ik erg van natuur. Verder is het huis lekker ruim voor mij alleen. Ik ben blij dat er twee verdiepingen zijn, zodat ik een beetje kan rondlopen en ruimte heb om aan te rommelen. Van de schilderijen en prulletjes ben ik niet zo, het is een echt mannenhuis. Maar ik voel me hier thuis en daar gaat het om.’

Zesgangenmenu ‘De keuken is misschien wel mijn favoriete plek in huis. Ik ben namelijk een kookgek. Op mijn verlanglijst staan altijd nieuwe kookboeken, ik heb er dan ook heel wat. Vooral oosters koken vind ik erg lekker. Twee keer per jaar maak ik een menu van zes gangen, in het voorjaar en in het najaar. Dan ga ik er uitgebreid voor zitten om uit die kookboeken de gerechten bij elkaar te zoeken. Daarna is het tijd voor proefkoken. Als alles lukt en lekker is, nodig ik vrienden uit om te komen proeven. Dat zijn vijf stellen die ik al jaren ken vanuit de kerkelijke jeugdvereniging. Ze komen per stel een keer een avond eten. Die kookavonden zijn populair, iedereen reageert tenminste snel en enthousiast als ik een datumprikker rondstuur.’

Door de open keuken kan ik gewoon met mijn gasten blijven kletsen

Afwassen ‘De dag van het etentje ben ik vooral bezig met de voorbereidingen. ‘s Ochtends doe ik de boodschappen, sommige ingrediënten haal ik bij de toko. Aan pakjes of zakjes doe ik niet, ik bereid alles zelf van verse producten. ‘s Middags ben ik bezig met marineren en snijden, ‘s avonds maak ik de gerechten af. Bijvoorbeeld soto ajam, dat is Indonesische kippensoep. En bibimbap, een Koreaans rijstgerecht. Door de open keuken kan ik gewoon met mijn gasten blijven kletsen. Helaas heb ik een klein aanrechtblad, maar met wat improviseren lukt het altijd. Om een uur of zeven komen de gasten. We eten samen en praten gezellig bij. Om elf uur vertrekken ze weer. Natuurlijk pas nádat ze hebben afgewassen.’

Ramadan ‘Soms hoef ik trouwens niet zelf te koken. Naast me woont een Marokkaans gezin. Zij brengen me af en toe wat lekkers, bijvoorbeeld tijdens de ramadan. Die viel afgelopen jaar in de zomer, dus soms is het al elf uur ’s avonds als ze aanbellen. Ze eten dan namelijk pas na zonsondergang. Dat maakt me niets uit, want de gerechten zijn altijd heerlijk. Ook ’s avonds laat.’

GroenWest in 2011

We leveren een recordaantal van 485 nieuwbouwwoningen op.